Genel Haberler
Milletler Topluluğu Genel Başkanı Bedirhan CAN, Kahramanmaraş İl Başkanı Elif KÜMBER'in refakatinde Elbistan'da incelemelerde bulundu, ziyaret kapsamında Elbistan Müsiad Konteyner Kenti Sakinlerine Samsun'dan gönderilen paketler teslim edildi...
Paketlerdeki hediyeler genellikle öğrencilere ve çocuklara yönelik olup, içlerine kurşun kalem, tükenmez kalem, uçlu kalem, defter, not defteri, ders kitapları, hikaye kitabı ve çeşit çikolata ve draje konuldu.
Konteyner kentteki durumun iyi olduğu fakat bir takım altyapı sorunlarının ve gönderilen yardımların eşit bir şekilde yerine ulaştırılmadığı bilgisi konteyner kent sakinlerinin genel kanısı olarak saptandı.
Kırıkhan-HATAY
Kırıkhan'da durum daha da vahimdi. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala yıkılmamış hasarlı binalar bulunmakta ve bu binaların yan binalarında insanlar yaşamaktaydı. Kırıkhan'da yollar da kullanılamaz durumdaydı.
Kırıkhan'da depremden az etkilenen 4 mahallenin ortak özelliği ise dağlık alana yakın sert yamaçlarda bulunmalarıydı. Bu mahallelerde istisnalar dışında tek bir yapının yıkılmadığı da ziyaretler esnasında saptandı.
Antakya-HATAY
Gezimizdeki incelemelerimize göre en büyük yıkımın Antakya'da olduğunu söyleyebiliriz. Şehirde trafik ışıklarının birçok bölgede olmadığı, trafiğin akışının halka göre şekillendiği, şehrin çok büyük bir kısmının tamamen yıkıldığı, insanların ciddi psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu, yeni eğitim kurumlarının ise elzem olduğu görüldü. Hatay'daki en ciddi uzun vadeli tehditlerden biri ise deprem sonrası hızla değişen demografik yapı. Birçok vatandaşımız bu elim hadisede hayatını kaybederken, depremzedelerin bir kısmı yaralarını sarmak için farklı şehirlere göç etti. Kalan nüfus ise yıkılanı tekrar toparlamaya çalışmakta. Suriye'den ülkemize gelen ve depremde kendileri de kayıplar veren arap nüfus ise Hatay'ı terketmedi. Bu durum şehirdeki arap nüfusunu çok ciddi ölçüde artırmaktadır.
Hatay bilindiği üzere Türkiye'ye Lozan Antlaşması ile bağlanmadı. Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938’de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Daha sonra Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939 günü yaptığı toplantıda oy birliği ile ana vatana katılma kararını aldı. TBMM, 7 Temmuz 1939’da kabul ettiği bir yasa ile Hatay’ın Türkiye’nin bir ili olduğunu karara bağladı. 23 Temmuz 1939 tarihinde de Fransız birlikleri Hatay’ı terk etti. Atatürk, Hatay’ın bağımsızlığını ölmeden önce görebilmişti. Ancak Hatay’ın Türkiye’ye katılımı Atatürk’ün vefatından sonra gerçekleşebildi. Bundan mütevellit Hatay'a yüksek dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Değişen demografik dengeler tedbir alınmazsa ileri vadede ciddi tehdit oluşturacaktır.
Ziyaretler kapsamında Başkan Bedirhan CAN'a refakat eden Kahramanmaraş İl Başkanı Elif KÜMBER'e ve hediyelerin gönderimizde emeği geçen, GÜVEN KIRTASİYE, OTRANTO 1480, SAMSUN SAHAF, TÜLAY ZORLU, GAMZE OFSET'e teşekkür ederiz.
Beğen